27,1479$% 0.08
29,0073€% 0.11
33,2632£% -0.3
1.680,48%0,38
2.775,00%0,28
722096฿%0.01552
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında İstanbul’da Taksim Meydanı’nda bir tören düzenledi. TTB Merkez Konseyi üyeleri Doç. Dr. Deniz Erdoğdu, Dr. Kazım Doğan Eroğulları ve Dr. Çiğdem Arslan ile İTO Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı törende Cumhuriyet Anıtı’na çelenkler bırakılırken yaşamını yitiren sağlık çalışanları anıldı.
Törende ilk sözü alan İTO Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, 14 Mart’ın 102 yıldır hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sorunları ile taleplerini dillendirdiği bir mücadele günü olduğunu belirtti.
Basın açıklamasını ise İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu okudu.
“Bugüne kadar ülkemizde 2,8 milyonu bulan kişi hastalanmış, ölüm sayısı resmi rakamlarla dahi 30 bine ulaşmıştır. Yitirdiğimiz 385 sağlık emekçisi ile dünyadaki en yüksek kayıp rakamlarına ulaştık. Hepsini bugün saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.” dedi.
● COVID-19 meslek hastalığıdır, önerdiğimiz yasa tasarısı kabul edilsin.
● Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın.
● Şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışabilmek için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın.
● Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin.
● Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
● Liyakatsiz atamalar, tip sözleşme dayatmaları, tıp eğitimini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin açılması durdurulsun.
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise pandemi nedeniyle tele konferans ve sosyal medya aracılığıyla açıklamalarda bulundular.
“14 Mart Tıp Bayramı’nın ülkemiz milletimiz ve sağlık çalışanlarımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Sağlık çalışanlarımıza emekleri, gayretleri, fedakarlıkları için ülkem ve milletim adına en kalbi şükranlarımı sunuyorum. Görevi başında vefat edenler başta olmak üzere dar’ı bekaya uğurladığımız tüm kardeşlerimize Allah’tan rahmet niyaz ediyorum. İnsanlık olarak son bir asrın en ciddi sağlık felaketlerinden birini yaşıyoruz. Şimdiye kadar dünya genelinde 2 milyon 650 bin kişinin hayatına mal olan corona virüs salgını küresel bir tehdit olmayı sürdürüyor. Salgın bize ‘olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi’ sözündeki hikmeti birkez daha göstermiştir. Bu süreç aynı zamanda sağlığa ve sağlık alt yapısına yapılan yatırımın ne kadar önemli ne kadar gerekli olduğunu gözler önüne sermiştir.” dedi.
“Bizler sadece bir meslek seçmiş kişiler değiliz. Bizler takdir edilen ömrümüzü tamamlayana kadar varlığımızı ve tecrübemizi başka insanların hayatlarına dokunmak onları korumak ya da iyileştirmeye adamayı tercih etmiş kişileriz. Bizler devletin yaşamasını, insanın yaşamasına bağlamış bir geleneğin mensuplarıyız. Yıllar sonra küresel salgın yılları olarak anılacak bu günlerde sizlerin neler yaptığını anlatacak nesiller yetişecek. Bu yıl teklifimiz üzerine Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Sağlık Çalışanları yılı’ ilan edildi. Bu yılın alalade bir yıl olmadığı ortadadır. Hekime her zaman ihtiyaç var, biz hekimlerin de ihtiyacı var. Anadolu’da, ‘Allah hekime muhtaç etmesin, eksikliğini de göstermesin’ derler. Bizler kendilerine muhtaç olunan değil hastası için ailesinden vazgeçen, canını feda etmekten korkmadan hayat kurtarmaya çalışan bir mesleğin mensuplarıyız.” dedi.
Antalya’da Falezlere Yapılması Planlanan Işıklandırma Projesi Tartışma Yarattı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.