27,0406$% 0.12
28,9286€% 0.27
33,4349£% -0.18
1.678,91%0,08
2.768,00%0,04
731469฿%0.81719
Park, yaklaşık 400 bin metrekarelik alanı ile Eskişehir’in en büyük parkı olma özelliğini taşıyor. Park alanı içinde çeşitli su sporları da yapılabilen büyük bir gölet, restoranlar, açık hava konser alanı, amfi tiyatro, bire bir ölçülerde müze gemi, masal kahramanlarından oluşan oyun grupları, çocukların su ile ilgili çeşitli aktiviteleri yapabilecekleri oyun alanları bulunuyor. Ayrıca yanı başında Türkiye’ nin en büyük uzay evinin de yer aldığı Bilim Deney Merkezi, Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyan Masal Dünyası, hayvanat bahçesi, Su altı Dünyası ve Japon Bahçesi yer alıyor. Park alanı içinde özel gezi trenleri de bulunuyor.
Kent Park, Yeni Otogar ile Gökmeydan Mahallesi arasındaki yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda yer alıyor. Kent Park içinde açık ve kapalı yüzme havuzları, Türkiye’de bir ilk olan yapay plaj, restoranlar, at binme alanları, oyun grupları bulunuyor. Eskişehir Kent Park’ın Porsuk Çayı’na bakan kısmında oluşturulan özel alanda Türkiye’nin ilk yapay plajı inşa edilmiş. Gerçek deniz kumu ile donatılan plaj, özellikle yaz aylarında denize gidemeyen kent halkının deniz keyfini yaşamalarına olanak sağlıyor. 350 metre uzunluğunda olan yapay plajın yanı başında biri çocuklara olmak üzere iki de açık yüzme havuzu bulunuyor.
Büyükşehir Belediyesi, Kent Müzeleri Kompleksi aynı zamanda Türkiye’de başka örneği olmayan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesine de ev sahipliği yapıyor. Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gerek sivil gerek askerî dönemlerine ilişkin çok sayıda balmumu heykeli yer alıyor. Ayrıca müzede, Atatürk’ün aile bireylerinin, Osmanlı İmparatorluğu’na yön veren padişahlarımızın, Kurtuluş Savaşı komutanlarının, yerli ve yabancı devlet adamlarının, gazetecilerin, yazarların; sinema, tiyatro ve ses sanatçıları ile Eskişehir’in değerlerinden oluşan 160’ın üzerinde heykel bulunuyor.
Odunpazarı semti kentin güneyindeki tepelerde bulunuyor. Geleneksel Anadolu Türk Mimarisi örneklerini koruyan semt, kıvrımlı yolları, çıkmaz sokakları, ahşap süslemeli-bitişik düzenli- cumbalı evleri ile örf, adet ve gelenekleri günümüze taşıyor. Odunpazarı ”Tarihi ve Kentsel Sit” olarak koruma altına alınmış, UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. Bu proje kapsamında öncelikle geleneksel Odunpazarı evlerinin yoğun olarak bulunduğu 30 sokakta 300 ev, 3 Camii, 1 Külliye, 2 Kervansaray, 15 Çeşme, 1 Han’ın restorasyonu, aslına uygun yapımı gerçekleştirilmiş.
Sazova içinde yer alan hayvanat bahçesi, Eti firmasınca desteklenmiş ve 2017 yılı Mayıs ayında hizmete açılmış. Hayvanat Bahçesinin toplam genişliği 58 dekar. Girişteki kapalı bölüm Büyükşehir Belediyesi Eti Su Altı Dünyası adıyla bilinen büyük bir akvaryum binası. Bu bölümde 123 tür su altı canlısı bulunuyor. Akvaryumun yanında da Tropik Merkez adıyla bilinen ve sıcak bölge kuş, sürüngen ve amfibilerinin sergilendiği bir kapalı bölüm bulunmaktadır. Hayvanat bahçesindeki kara hayvanları tür sayısı ise 120 dir. Kara hayvanları genellikle düşük gerilimli elektrik telleriyle korunan çitler arkasındadırlar.
Büyükşehir Belediyesi Odunpazarı Semti’nde yeniden hayata döndürdüğü evlerden birini Türkiye’nin ilk çağdaş cam sanatları müzesini burada hizmete açmıştır.
2007 yılında hizmete açılan Çağdaş Cam Sanatları Müzesi’nde yerli ve yabancı çok sayıda sanatçının eseri sergilenmektedir. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubunun işbirliği ile oluşturulmuştur.
Eskişehir Kurtuluş Müzesi Odunpazarı içerisinde yer alan tarihi bir evdir. Evin ilk sahibinin 1880 yılında vefat eden Mestanoğlu Halil Bey olduğu bilinmektedir. Bina 19. yüzyıl ikinci yarısında yapılmıştır. 1920 yılından sonra tamir geçiren binanın, 2001’de Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne tapu kaydı yapılmıştır. Binanın müllkiyeti Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne geçtikten sonra 2002 yılında, binada kapsamlı bir restorasyon çalışması yapılmış ve Kurtuluş Müzesine dönüştürülmüştür.
Midas Anıtı Frig kaya fasadlarının en görkemli örneğidir. Midas şehri platosunun kuzeydoğu eteğinde, öne doğru çıkıntı yapan kaya kütlesi üzerinde yer alır. Bu, anıtın aslına uygun ve tüm görkemini yansıtan ilk ve tek gravürdür.Anıtın sol üst kısmında, düzleştirilmiş ana kaya üzerindeki Frigce yazıtta geçen Midai kelimesinden dolayı anıta bu ad verilmiştir.
Yöre halkı ise üzerindeki yazıtlar nedeni ile anıtı, Yazılı Kaya olarak adlandırmıştır. Alınlık ve cephe duvarı geometrik motiflerden oluşan zengin bir bezeme ile süslüdür. Anıtın merkezinde kapıyı simgeleyen büyük bir niş yer alır. Burası dinî törenler sırasında içine tanrıça Matar’ın heykelinin yerleştirildiği en kutsal bölümdür.
M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi, Sivrihisar Havacılık Merkezi, Necati Artan Tesisleri’nde 2018 yılında yerini aldı. Müzede, dünya havacılığının gelişimine katkı sağlayan ve tarihi değerleri bulunan pek çok hava aracı sergileniyor.
M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi’ni diğerlerinden ayıran en önemli özelliği “Uçan Müze” olmasıdır. Yani, müze envanterinde bulunan birçok hava aracı, sadece sergilenmekle kalmayıp uçuşa hazır durumda tutuluyor. Eskişehir’e 94 km. uzaklıkta bulunan ve Sivrihisar ilçesi Yeşilköy Mahallesi’nde yer alan M.S.Ö. Hava ve Uzay Müzesi, Ankara’ya da 158 km. mesafededir.
LÜLETAŞI MÜZESİ Odunpazarı ilçesi Merkez sınırları içerisinde ki Kentsel Sit içerisinde yer alan Lületaşı Müzesi; Eskişehir Valiliği tarafından 1998 yılından buyana yapılan uluslararası Lületaşı Festivalleri, Lületaşı El Sanatları yarışmaları ve sergilerinde yer alan eserler, İl özel idaresi tarafından satın alınıp lületaşı müzesinin oluşumunda ilk adım atılmıştır. 60 sanatçıya ait 400 civarında eseri bünyesinde bulunduran Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından Kurşunlu Külliyesinde yerli ve yabancı misafirlerin ziyaretine açılmıştır.
Eskişehir Hava Müzesi, 1988 yılında ağırlıkla, 1.Hava İkmal ve Bakım Komutanlığı elinde bulunan uçakların restore edilerek sergilenmesi sonucu oluşturulmuştur. Ankara–İstanbul yolu üzerinde bulunan müze açık hava müzesi şeklinde olup Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü’nün karşısındadır. Müzenin yönetimi 24 Eylül 2011 tarihinde yapılan protokolle Anadolu Üniversitesi‘ne devredilmiştir. Müzenin toplam alanı 39.000 m2‘dir.
Müzenin açık alanında, çeşitli tip ve modellerde sivil ve savaş uçakları ayrıca bir adet polis helikopteri yer almakta, kapalı mekanında ise pilot giysileri, rozetler, maket uçaklar ve uçak motorları sergilenmektedir.
OMM – Odunpazarı Modern Müze, Türkiye’den ve dünyadan modern ve çağdaş sanat eserlerinin sergilendiği bir buluşma noktasıdır. Eskişehir’in tarihi Odunpazarı evlerinin arasında yer alan OMM binası, kendisi de Eskişehirli olan mimar ve koleksiyoner Erol Tabanca tarafından hayata geçirildi.
OMM – Odunpazarı Modern Sanat Vakfı , kültür ve sanatın toplumla buluşarak yaygınlaştırılması, sanat eğitiminin geliştirilmesi, sanatsal ve kültürel üretimlerin desteklenerek kültür değerlerinin gelecek kuşaklara aktarılması ekseninde gerçekleştirilecek faaliyetlerle toplumun kültürel, sosyal ve sanatsal hayatının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2019 yılında kuruldu. OMM – Odunpazarı Modern Müze, bu vakıf çatısı altında faaliyet gösteriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ETİ Şirketler Grubu arasında 2007’de imzalanan protokol gereği müze inşaatı sponsorluğunu ETİ Şirketler Grubu üstlenmiştir. Projesinden teşhirine kadar Türkiye’de özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk müze olarak nitelendirilmektedir.Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi satın alma, bağış ve müsadere yoluyla gelen eserler ile ağırlıklı olarak Eskişehir’deki ören yerlerinde gerçekleştirilen kazı ve yüzey araştırmaları sonucu ele geçen eserlerden oluşan bir koleksiyona sahiptir.
Müze teşhirinde yoğunluk olarak Dorylaion (Şarhöyük Eskişehir-Tepebaşı), Pessinus (Sivrihisar-Ballıhisar), Han Yeraltı Şehri (Han Yazılıkaya), Keçiçayırı (Seyitgazi-Bardakçı), Çavlum Köyü Eski Hitit Nekropolü (Odunpazarı-Çavlum), Demircihöyük (Çukurhisar-Tepebaşı), Karacahisar (Odunpazarı-Karacaşehir) Küllüoba (Seyitgazi-Yenikent) gibi arkeolojik alanlarda yapılan bilimsel arkeolojik kazılar, önemli buluntuları ile birlikte kronolojik olarak sergilenmektedir.
Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş. 1894’ten bu yana şehrin üretim ve kalkınma öyküsünü yazar. İlklere imza atarak efsaneleşen şirket günümüzde de büyük başarılar gerçekleştiriyor. Türkiye’nin İlk Otomobili, Devrim. 16 Haziran 1961’de Devlet Demiryolları Fabrikaları ve Cer Dairelerinin yönetici ve mühendislerinden 20 kadarı Ankara’ da bir toplantıya çağrılır. Toplantıda Ulaştırma Bakanlığından alınan yazı okunur.
Yazıda “Ordunun cadde binek ihtiyacını karşılayacak bir otomobil tipinin geliştirilmesi” görevinin TCDD işletmesine verildiği ve bu amaçla 1.400.000 TL ödenek ayrıldığı yazılıdır. Tanınan süre 29 Ekim 1961’e kadardır, yani 4,5 aydır. Bu süre içinde mevcut imkânlarla otomobil imali bir mucizedir. Ülkede ise üniversiteden basınına, bir avuç sanayicisinden politikacısına herkes Türkiye’de ne otomobil ne de motor yapılabileceğine inanır. Fakat bu inanılmaz şey gerçekleşir ve 29 Ekim 1961 sabahı Türkiye’ de yapılan ilk otomobil, kaportası pürüzsüz olmasa da, kendi tekerlekleri üzerinde ve yine Türkiye’ de yapılan kendi motorunun gücüyle Büyük Millet Meclisi binasının önüne götürülerek Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’e sunulur. Devrim, Cumhurbaşkanı’nı Anıtkabir’e götürür, sonra da Hipodrom’daki geçit resmine katılır. 1961 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel’in talimatlarıyla 4,5 ayda üretilen Devrim, 1250 kg ağırlığında ve saatte maksimum 140 km hız göstergesine sahiptir.
1850’li yıllarda Takattin Bey tarafından çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklamaları için yaptırılır. Han, Odunpazarı Belediyesi tarafından Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında 2006 yılında, orijinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlıhan adıyla yeniden inşa edilir. 768 metrekarelik bir alanda yer alan han, geleneksel mimari unsurları da içinde barındıran bir yapıdır. Zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlıhan’da lületaşının üretildiği ve satıldığı birimler bulunmaktadır. Çarşıda diğer geleneksel el sanatları ürünleri de görülebilir.
Eskişehir’de Çocuklarla Gezilebilecek En Eğlenceli ve En Öğretici Yerler
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.