27,1479$% 0.08
29,0073€% 0.11
33,2632£% -0.3
1.680,48%0,38
2.775,00%0,28
722096฿%0.01552
Kış aylarının vazgeçilmezi tarhana çorbası. Yalnızca bize özgü bir gıda maddesi bildiğim kadarıyla. Oldukça besleyici olduğu da aşikar.
Kış hazırlıkları kapsamında, yaz aylarının sonuna doğru yapılır ve kış boyunca tüketmek üzere stoklanır. Tarhana çorbası sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğün tüketilebilir. Hatta eski zamanlarda her türlü yiyeceği kurutarak saklama zorunluluğu olduğundan, yoğurdun saklama yolu araştırılırken tarhana çorbasının bulunduğu rivayet edilir…
1: Öncelikle soğan, domates, kırmızı biber, tuz, sarmısak ve otları 1 su bardağı su ilavesi ile düdüklü tencerede yarım saat pişirelim. Normal bir tencere kullanıyorsanız süreyi uzatmanız gerekli.
2: Düdüklüden aldığınız sebzelerin suyunu süzelim. İyice süzmek çok önemli. Aksi halde tarhanamız çorbaya dönebilir.
3: Sebzelerimizi rondo yardımı ile püre yapalım. Bu aşamada arzu ederseniz domates ve biberin kabuklarının çıkması için kevgirden geçirebilirsiniz, ancak çokta gerek yok.
4: Püre olmuş ve ılımış sebzelerin içine yoğurt, instant maya, robottan geçirilmiş nohut ve kontrollü olarak unu ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim.
5: Hamur oldukça kabaracağından ve ilerleyen günlerde un ilavesi gerekebileceğinden geniş bir kaba koyalım. Üzerini tülbent ile kapatalım. Kullanmadığınız bir odada veya hava güzelse balkonda beklemeye alalım.
6: Bundan sonraki işimiz yaklaşık 8-9 gün boyunca her gün günde iki kere tarhana hamurunuzu yumruklayarak içinde gazı almak ve gerekirse un ilave etmek.
7: İlk günler biraz keskin kokan ve coşup fazlaca kabaran tarhananın ilerleyen günlerde kokusunu güzelleşecek ve kabarması azalacaktır. Ancak unutmayın hamurunuzun ne çok cıvık nede çok katı olası gerekli. Tarhanayı dökmeye başladığınız gün yumuşak bir beze kıvamında olmalı.
8: 8. veya 9. günde temiz bir çarşafın üzerine, avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartarak elimizle biraz bastırarak dizelim. Gün içinde arka tarafını da çevirelim ki yere bakan kısmı nemli kalmasın.
9: Ertesi gün parçaları küçültemeye başlayabiliriz. Bir sonraki gün kenar kısımları tamamen kuruyan orta kısımları hafif nemli kalan kuru tarhanaları elimizle ufalayıp mutfak robotuna alalım. Toz haline gelene kadar çektirelim. İri parçalar halinde kalan tarhana hamurlarını süzgeçten geçirip aynı işlemi yeniden tekrarlayalım. Zaten tarhana çok kurursa da çekimi zor olur. Ancak yeteri kadar kurumazsa robotta tekrar hamur haline gelir. Bunu küçük denemelerle anlayabiliriz.
10: Robottan geçirdiğimiz tarhanayı büyükçe bir tepsiye döküp arada karıştırarak yaklaşık 6-7 gün gölgede kurutalım. Süre sonunda temiz cam kavanozlara aldığınız tarhana artık kışa hazır.
1 🙂 Tarhana, yoğurt bazlı bir ürün olduğu için doğrudan güneş ışığının altına konmaması gerekiyor. Güneş ışığına doğrudan maruz kaldığında içerisindeki C vitamini ve B grubu vitaminlerin birçoğu kayboluyor. Bu nedenle tarhanayı kuruturken doğrudan güneş alan bir yere değil, daha gölge bir yer tercih edin.
2 🙂 Tarhananızın tam kuruduğundan emin olmadan onu çekmeyin. İyice kurumadan, nemi çıkmadan çekilen tarhanalar uzun süre dayanmayacaktır. Bu durum tarhananın içerisinde küf oluşmasına neden oluyor. Tarhanayı hazırlarken kullandığınız yoğurtları özenle seçin. Ekşi yoğurt kullanın, bozularak çok ekşimiş ve besin değerini kaybetmiş yoğurtlar kullanmayın. Bu tarz yoğurtlar yine tarhananın çabucak bozulmasına neden olacaktır.
3 🙂 Peki, nasıl saklayacaksınız? İyice kuruyan tarhanayı temiz cam bir kavanozun içinde, ya da hava almayan bir kabın içinde güneş ışığına maruz bırakmadan, serin ve gölge bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.
Ağız tadınız daim olsun. Afiyetle..
Ayran Aşı Çorbası
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.