27,1479$% 0.08
29,0073€% 0.11
33,2632£% -0.3
1.680,48%0,38
2.775,00%0,28
718476฿%-0.59878
Pek çoğumuzun bildiği gibi hamsterlar toprak altında yaşayan kemirgen hayvanlar grubunun en tatlı üyesidir. Genellikle meyve, sebze ve tahılla beslenirler. Boyları 15-20 cm arasında olup yaklaşık 200 gr ağırlığındadırlar. 2-3 yıl arasında değişen kısa hayatlarında size bir ömür yetecek kadar hatıra ve mutluluk bırakırlar.
Peki bu minnoş kemirgenlerin kendileri için gayet normal olup bizi şaşkınlıklar seline bırakan davranışları neler biliyor musunuz?
Burdan buyrun lütfen sizin için derledik.
Aşk, Hüzün ve Macera kokan … Uzun Bir Yolculuk Hikayesi…
1930 yılında Suriye’de zooloji dalında eğitim veren bir öğretim üyesi ile hikaye başlıyor. Bu kişi yolda bulduğu bir dişi hamsterla 12 yavrusunu alıp okula getiriyor. Arkasından üniversitede görevli başka bir öğretim üyesi bu yavrulardan iki dişi ve bir erkeği alarak çifleştiriyor. Böylece insan eli tarafından yapılan ilk hamster yavruları elde edilmiş oluyor. Bu öğretim üyelerinin sahip olduğu hamster ailesi de bugün tüm dünya’daki evcil hamsterların atası olarak kabul ediliyor.
NOT 1: Böylelikle deneylerde hamsterlar da kullanılmaya başlanıyor.
Evet arkadaşlar hamsterınız için bütün gerekli malzemeleri aldınız eve kurdunuz, minnak hamsterınızı da evine yerleştirdiniz. Yemeğini koydunuz ve içinizde tatlı bir mutluluk esintisi. Aradan bir süre geçti. Bir dakika o da ne? Hamsterınızın yanakları mı şişmiş? Dakika bir gol bir. “Hasta mı oldu acaba? Yok artık yoksa kabakulak mı? “ türünde aklınızda deli sorular. Paniğe gerek yok arkadaşlar çünkü Hamsterınız yanaklarındaki keselerde yiyecek topluyor. Hamsterler, yiyeceklerini bu keselerde toplar ve özel yerlere taşıyarak depolarlar.
NOT 2: Bir hamster, kesesinde kendi vücut hacminin yarısı kadar yiyeceği taşıyabilir.
Yalnızlık bazen ağır gelir insana, evde ufacık, minnacık da olsa bir nefes, yaşama sevincini artırır hepimizin. İşte siz de bu minnacık nefes için evinizi şenlendirsin diye hamster mı aldınız? İlk geceniz beraber ne güzel değil mi? Ve ne güzel huzurlu bir uyku sizi bekliyor. Derken gece gaipten sesler ve içinizdeki bir ürperti ile odaları dolaşmaya mı başladınız? Bize sorarsanız ilk önce şapşik hamsterınızı ziyaret edin. Neden mi? Çünkü geceleri ışıkları kapattığınızda bilin bakalım ne olacak hamsterınız için gün yeni başlayacak ve inanın bize yapacak o kadar çok işleri var ki. Ama endişelenmeyin çok yakında egzersiz çarkının çıkardığı seslerle uyumayı öğreneceksiniz.
NOT 3: Bilin bakalım yoğun gece hayatı olan hamsterlar gündüzleri ne yaparlar. Evet bildiniz günün çoğunu uyuyarak geçireceklerdir.
Genel olarak gündüz uyuyup gece atağa kalkan hamsterlar uyumak isteyen her canlı gibi ışıktan hoşlanmazlar. Bir de üstüne derin uykularından uyandırmaya çalışırsanız ve bu da yetmiyormuş gibi bir de kafesin deliklerinden parmak sokmak gibi şakacı tatlı hallere girerseniz bilin bakalım ne olacak. Bizim minik dostumuz sinirlenecek sizi tatlı minik bir ısırıkla ödüllendirecektir. Tüm alkışlar size gelsin .
NOT 4: Sinirlendiklerini kulaklarını geriye yatırmalarından anlayabilirsiniz. Bu durumda elinizdekini yavaşça yere bırakın ve orayı sessizce terk edin.
Laf uykudan açılmışken sıklıkla rahatsızlık zannedilen bir durumdan burada da bahsetmek iyi olacaktır. Özellikle evin ısısında ciddi bir azalma olduğunda minik dostumuz kış uykusuna yatmak isteyecek ve uyumaya başlayacaktır. Solunumu oldukça yavaşlar yakından bakarsanız sadece incecik bıyıklarının hareket ettiğini görürsünüz. Bu durum pek iyi değildir aslında çünkü uyanmazsa büyük ihtimalle susuzluktan veya açlıktan ölebilir. Bunun için oda sıcaklığını sabit tutmaya çalışın ya da çok soğuklarda altındaki talaşın miktarını arttırın.
NOT 5: Geceleri yine uyumasa keşke diyeceğiniz hiç aklınıza gelir miydi? Hayat işte …
Tavşanlar gibi hamsterların da dişleri sürekli olarak büyür. Bu nedenle bu minik dostlarımızın dişlerinin uzunluğunu kontrol altında tutmamız gerekir. Ona saman veya tahta oyuncak gibi çiğnemesi için uygun eşyalar vermek faydalı olacaktır. Ancak sağlıkları için dişlerinin düzenli olarak kesilmesi de gerekebilir. Eğer dişlerini belirli aralıklarla kontrol etmez uzayan dişlere çözüm bulmazsanız çiğneme ve yutma problemi yaşamalarına ve hastalanmalarına neden olursunuz.
NOT 6: Tırnak makasını diş kesmek için kullanacağınız aklınıza gelir miydi hiç? Mukadderat değil de nedir?
Muhabbet Kuşları Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.