27,1479$% 0.08
29,0073€% 0.11
33,2632£% -0.3
1.680,48%0,38
2.775,00%0,28
718476฿%-0.59878
Yaşadığımız pandemi süreci insanın kendini bütün ve rahat hissetmesini engellediğini, bunun da depresif duygu durumlarına sebebiyet verdiğinin sanırım hepimiz farkındayız.
“Çocuklar bu durumu kafalarında çok farklı şekilde algılayabiliyor. Mesela kimi çocuk ‘Ben niye ders çalışıyorum ki nasılsa herkes ölecek’ ya da ‘Ben üniversite sınavına çalışacağım ama korona olursam sınava giremeyeceğim. O zaman niye çalışıyorum’ diye düşünebiliyor.” Ya da nasılsa okula gitmiyoruz niye ödev yapalım ki?‘’ düşüncelerine kapılabiliyorlar.
Çocuklara bunun bir ceza olmadığını anlatmak ve Covid -19 süreci ile ilgili farkındalıklarının artmasını sağlamak tüm ebeveynlerin birinci sorumluluğu. Yaklaşık 2 yıldır tüm dünyanın mücadele ettiği bu hastalığın ne zaman biteceğine dair netlik olmamasından dolayı bu süreçte çocuklarımıza doğru rehberlikle kaygı ve korkularını en aza indirgememiz gerekiyor.
Çocuk ve gençlerde artan kaygıların nasıl giderileceği veya yönetileceğine ilişkin ailelere uzmanlar şu önerilerde bulunuyorlar:
Çocukların kaygısını gidermek için özellikle ilköğretim dönemi öncesi çocuklara bunun kendilerine verilmiş bir ceza olmadığı anlatılmalı. Çünkü bu yaş çocuklarında büyüsel düşünce dediğimiz, olan her olayla ilgili kendilerini sorumlu hissetme duygusu vardır. Bunun açıklanması, onlara verilmiş bir ceza olmadığı, onların suçu olmadığı ve sadece bir süre korunmamız gerektiğinin anlatılması gerekiyor.
Çocuklara, bunun bir süreç olduğu, dikkat eder önlemlerimizi alırsak, sosyal mesafeye, hijyene, maske takmaya ve kısıtlamalara uyarsak çok daha kısa zamanda bu sürecin biteceği ve eski hayatımıza döneceğimizin de mutlaka söylenmesi gerekiyor.
Ev içinde ailece yapılacak etkinliklerin önemine vurgu yapan uzmanlar, çocukların kaygısını gidermek amacıyla ev içi faaliyetlerin yapılmasını öneriyorlar. Evde bir matem havası içerisinde ‘Bittik, çok kötü. Aylarca evden çıkamayacağız’ gibi konuşmalar yerine ‘Tamam bu hayatın bir parçası ama hayatımızın tek parçası bu olay değil’ düşüncesiyle hareket edilmesi gerektiğini belirtiyorlar
*Onları anlamalı, duymalı.
*Duygularını izah etmesi ifade etmesine izin verilmeli.
*Motive edilmeli.
*Teşvik edici ve onaylayıcı kelimelerle konuşulmalı.
*Aile içinde etkin olmalı, iletişim dinamiklerini arttırmalı.
*Teropötik oyunlar alınıp oynanmalı veya uzmanlardan böyle oyunlar öğrenilmeli.
*Davranış ve uyum problemleri kronikleşmeden destek alınmalı, unutulmamalı ki bu süreç su altında olan bir şeyi su üstüne çıkartmıştır, şiddetini arttırmıştır. Bunun kaynağına gidip çözmeli.
*Tedbirler çerçevesinde mutlaka ve mutlaka gökyüzü görmeli, bu ister bir teras olsun ister bir balkon ister bir park.
*Yürüyüşler mutlaka yapılmalı.
*Görüntülü de olsa arkadaşları ile oyunlar oynamalı karşılıklı sohbet etmeli. Bu sanal oyunları çevrimiçi beraber oynamasından bahsetmiyoruz, sanki berabermiş gibi odalarında görüntülü oynasınlar birbirlerine hikaye, masal okusunlar.
*İnternetten izole edilmesin ama ne yapıp edildiği takip edilmeli, unutulmamalı çocuklarımızı korumak bir şeyler öğretmekten daha önemli ama aşırı koruyucu bunaltıcı anne baba modeli olmadan.
*Düşüncelerini dinleyin tasvip etmeseniz de dinleyin kendi görüşünüzü de belirtin diyalog kurun.
*Ve öpün sarılın, şakalaşın, kaliteli mizahı hayatın içine yerleştirin.
Güçlü ve Parlak Saçlar için Ev Yapımı Doğal Saç Maskeleri
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.